Μουσείο Μπενάκη - Παράρτημα Ισλαμικής Τέχνης

Μουσείο Μπενάκη - Παράρτημα Ισλαμικής Τέχνης

Μελέτη και επίβλεψη για το νέο μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη προέρχεται από την συνένωση – αποκατάσταση δύο υπαρχόντων κτιρίων, το πρώτο, μια πολυκατοικία κατασκευασμένη του 1914 με έντονο αρχιτεκτονικό διάκοσμο και το δεύτερο τριώροφη κατοικία με απλό αρχιτεκτονικό διάκοσμο κατασκευής του 1880.Βρίσκονται στην γωνία των οδών Διπύλου και Ασωμάτων στον Κεραμεικό και μετατράπηκαν σε ενιαίους χώρους μονίμων και περιοδικών εκθέσεων, αίθουσες ομιλιών και ειδικού χώρου αποθήκευσης και εκθέσεως υφασμάτων. για την λειτουργία του Μουσείου.

Η αρχιτεκτονική των κτιρίων παρέμεινε ίδια (εξωτερικά) και όπου χρειαζόταν επισκευή αποκαταστάθηκε στην αρχική της μορφή, ενώ εσωτερικά απομακρύνθηκαν όλες οι κατασκευές, δάπεδα, τοίχοι και αφού έγινε ενίσχυση των εξωτερικών τοίχων κατασκευάστηκε νέος σκελετός. Η σύνδεση των δύο κτιρίων έγινε μέσω ενός κεντρικού κλιμακοστασίου που ενώνει τα διαφορετικά επίπεδα και διευκολύνει την κατακόρυφη και επίπεδη κίνηση. Η όψη του κλιμακοστασίου είναι γυάλινη εξωτερικά, διαπερατή από το φως, αλλά χωρίς να επιτρέπει να γίνεται ορατός ο εσωτερικός χώρος από τον περαστικό. Τα τζάμια του υαλοπετάσματος είναι ειδικής κατασκευής διπλά με μεμβράνη που φέρει διακοσμήσεις.

Κατά την εκσκαφή των θεμελιώσεων ανακαλύφθηκαν ίχνη από το « Δημόσιο Σήμα» τα οποία καθαρίστηκαν, καταγράφηκαν από την αρχαιολογική υπηρεσία και παρέμειναν ορατά από τους επισκέπτες του Μουσείου.

Συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.
Τόπος
Αθήνα
Έτος Ολοκλήρωσης
2004
Υπηρεσίες

Μελέτη - Επίβλεψη

Κατάσταση Έργου
Ολοκληρωμένο
Τηλεφωνο :
+30 210 8083624
Διευθυνση :
Πάροδος Ραγκάβη - Κηφισιά 14561
Email :
info@pmcalligas.gr